Domein samenleving en gezondheid

Doelen en resultaten

Resultaat SG3.2 Voor inwoners die (tijdelijk) niet zelf kunnen voorzien in hun zorg is een vangnet van maatwerkvoorzieningen beschikbaar

Maatschappelijk effect

Wij dragen bij aan het verbeteren van (betekenisvol) contact, het verminderen van eenzaamheid  en maatschappelijke zorg binnen de gemeente.

We hebben dit gedaan door:

  • Voorbereiding contractering vanaf 1 januari 2025

De huidige overeenkomsten voor de maatwerkvoorzieningen lopen tot en met 31 december 2023. Duidelijk is dat de oorspronkelijke planning om per 1 januari 2024 te vernieuwen, niet haalbaar is. Er is een nieuwe streefdatum nodig, waarbij ambitie, capaciteit en planning op elkaar zijn afgestemd.
De colleges van de 4Kopgemeenten hebben besloten met verlenging van de Open House Contracten (Jeugd, Wmo, Participatie en Beschermd wonen) en het contract Hulpmiddelen voor een periode van één jaar tot en met 31 december 2024.
Voor de Wmo contracten en Beschermd wonen wordt nadrukkelijk gestreefd naar nieuwe contractering per 1 januari 2025.

  • Welzijn op recept

Welzijn op recept is in 2022 gestart in de huisartsenpraktijken van oud Zijpe. Dit heeft inmiddels een structurele vorm gekregen. Voor 2023 staat de verdere uitrol in Schagen op het programma. Eind januari 2023 volgt een eerste afspraak met een huisartsenpraktijk in de Nes.

  • Uitbreiding inzet Respijtzorg

Het Mantelzorgcentrum heeft in samenwerking met de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Alkmaar en Schagen een website opgericht waar mantelzorgers informatie kunnen krijgen over mogelijke respijtlocaties in de regio. Het doel is dat het voor inwoners makkelijker gaat worden om af en toe respijt te krijgen van de zorg voor hun naasten. Vanuit de Wmo zijn er initiatieven opgepakt om de samenwerking tussen het Mantelzorgcentrum en de Wmo te versterken en is er besloten om in maart 2023 de toetredingsronde voor  “kortdurend verblijf” open te stellen zodat we kunnen kijken naar een passend aanbod van respijtzorg.

  • Reablement

Begin 2022 is er een project “reablement” gestart in Tuitjenhorn, Dirkshorn en Waarland onder de naam “langer vitaal thuis”.  Dit project bevindt zich in  de evaluatiefase. Einde Q1 2023 zullen de rapportages opgeleverd worden. Inmiddels is er landelijke aandacht voor deze methode en heeft VWS diverse onderzoeken uitgezet. Het project in Schagen wordt veelvuldig betrokken bij deze onderzoeken. De VNG organiseert, in samenwerking met VWS en Actiz, een Webinar over reablement en de wethouder is gevraagd hieraan deel te nemen en het bestuurlijke invalshoek van de gemeenten hierbij te belichten.

  • Decentralisatie beschermd wonen

De decentralisatie van Beschermd wonen is door het Rijk uitgesteld naar 1 januari 2024. De regionale werkgroep BW is bezig met de voorbereidingen hierop maar ook met de nieuwe inkoop. De Raad zal in januari 2023 een informatie memo ontvangen waarin uitleg wordt gegeven over de stand van zaken rondom de decentralisatie Beschermd wonen.

  • Open dagbesteding

In Huys ten Oghe (Callantsoog) is twee dagen per week open dagopvang voor mensen met dementie. Deze wordt goed bezocht. In 2022 is in verband met de opvang van Oekraïners (projectleider niet beschikbaar) niet verder onderzocht of dit op andere locaties (buurtkamers) in de gemeente ook mogelijk is.

Indicator:

  1. De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfer van minimaal 6,6 (waarstaatjegemeente.nl).

De inwoners waarderen de inspanning van de gemeente om inwoners volledig te laten deelnemen aan de maatschappij met een rapportcijfer van minimaal 6,7 (op een schaal van 1-10) (waarstaatjegemeente.nl, burgerpeiling 2018).

  1. De Lokale Inclusie Agenda 2021-2022 is opgebouwd uit acties en een planning.

In het eerste kwartaal 2023 wordt de Raad geïnformeerd over de stand van zaken.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 16:24:38 met de export van 05/15/2023 16:14:18