Domein samenleving en gezondheid

Doelen en resultaten

Resultaat SG2.3 Het veiligheidsbewustzijn bij burgers is vergroot, zowel op het sociale als het fysieke vlak

Maatschappelijk effect

Schagen is een veilige, gezonde, leefbare en duurzame gemeente en wil dat blijven. Om het veiligheidsbewustzijn te vergroten en te behouden voert de gemeente diverse taken uit op het gebied van veiligheid enerzijds en van vergunningverlening, toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving anderzijds. Dat doet zij samen met vele partners zoals politie, de veiligheidsregio, de omgevingsdienst, de provincie en andere gemeenten in Noord-Holland. Maar nog belangrijker, dit doet de gemeente samen met haar bewoners, ondernemers, instellingen en bezoekers. Ondermijning en onveiligheid, zowel objectief als subjectief, worden in deze samenwerking actief en integraal bestreden.

We hebben dit gedaan door:

  • Beleid Veiligheid, Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving voorbereiden op invoering Omgevingswet.

De invoerdatum van de Omgevingswet is uitgesteld. Naar verwachting treedt deze in werking op 1 januari 2024. Dit betekent dat het huidige beleid voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving wordt verlengd. Een op de Omgevingswet aangepast beleid is in voorbereiding.  

  • Oneigenlijk gebruik woningen/ illegaal gebruik recreatieparken

De aanpak van illegaliteit op recreatieparken en de aanpak van het oneigenlijk gebruik van woningen is gaande.

De volgende successen zijn behaald:

  • In 2021 is gestart met het project 'Oneigenlijk gebruik woningen'. Het ging hier om een aanpak van ongeveer 300 woningen waarvan bekend is dat hier niemand staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (Brp).
  • Het toezicht en de handhaving heeft er toe geleid dat in 189 woningen weer mensen staan ingeschreven en zijn toegevoegd aan de woningvoorraad.
  • Slechts in 14 gevallen is het juridische handhavingstraject gestart. Dit heeft niet geleid tot het uitdelen van boetes.
  • Er zijn nog 112 woningen waar niemand staat ingeschreven in de Brp. Een aantal woningen is reeds in onderzoek. De controles 'oneigenlijk gebruik woningen' wordt in 2023 voortgezet.  
  • Op verzoek van de provincie wordt gekeken naar de mogelijkheid permanente bewoning op recreatieparken mogelijk te maken. Hiervoor zijn 4 recreatieparken aangewezen, te weten:
    • Bungalowpark 't Zijper Eilant.
    • 't Geestmerambacht.
    • Park Westerweide in Tuitjenhorn.
    • Bungalowpark De Horn in Dirkshorn.

Het college heeft op 24 maart 2022 besloten om de handhaving op deze parken
'on-hold' te zetten tot 31 maart 2023. In 2023 wordt bezien of deze handhaving weer wordt opgepakt.

't Geestmerambacht wenst geen gebruik te maken van de mogelijkheid permanente bewoning van de recreatiewoningen toe te staan. Inmiddels worden daar de eerste controles weer uitgevoerd om te inventariseren of in strijd met de bestemmingsplanvoorschriften recreatiewoningen permanent worden bewoond.

  • Vluchtelingen/asielcrisis

Waar in 2020 en 2021 het coronavirus een grote rol heeft gespeeld in de werkzaamheden op het gebied van veiligheid heeft het jaar 2022 veelal in het teken gestaan van de vluchtelingencrisis. Naast de Oekraïense vluchtelingen moesten ook extra opvanglocaties gerealiseerd worden voor de ‘reguliere’ vluchtelingen stroom.
Op verzoek van het Rijk en de veiligheidsregio heeft de gemeente 2 crisis noodopvanglocaties in de gemeente beschikbaar gesteld. Het gaat hierbij om de locatie in ’t Zand waar maximaal 50 personen worden opgevangen sinds april 2022.
Daarnaast is vanaf eind oktober 2022 de locatie Petten in gebruik genomen. Hier wordt opvang geboden aan 225 personen.

  • Crisisorganisatie

Om de kennis en kunde van de gemeentelijke crisisorganisatie op peil te houden is er voor de nieuwe bestuurders een training georganiseerd. Deze kon uiteindelijk geen doorgang vinden i.v.m. de krappe tijdsplanning van het nieuwe bestuur. De training is doorgeschoven naar 2023. Het feit dat de nieuwe bestuurders geen training hebben gehad heeft verder geen gevolg voor de gemeentelijke crisisorganisatie als deze acuut nodig is een crisissituatie. Er is voldoende kennis in huis om een crisisorganisatie te realiseren. Dit jaar hebben er binnen de gemeente Schagen geen grote incidenten plaats gevonden. De wat kleinschalige incidenten zijn intern afgewikkeld.

  • Ondermijning

In mei 2022 zijn we gaan werken met het programma Meld en Vermoeden en Atlas. In dit systeem kunnen door collega’s, ketenpartners, ondernemers en inwoners signalen van ondermijning met de gemeente delen. Inmiddels zijn er via dit systeem 38 signalen ontvangen die vanuit het systeem verder worden uitgewerkt.

            

Voor de aanpak van radicalisering en polarisatie hebben wij dit jaar 3 casussen besproken in het Veiligheidshuis. Hier wordt een aanpak opgesteld die samen met betrokken persoon is besproken.

  • Cameratoezicht station Schagen

Sinds eind december is er tijdelijk cameratoezicht gerealiseerd voor het stationsgebied in Schagen. Vanwege de terugkerend overlast, en criminaliteit (waaronder fietsendiefstallen) in het stationsgebied is besloten om voor een periode van 3 maanden camera’s te plaatsen. Na deze periode wordt geëvalueerd of de camera’s voor een langere periode ingezet moeten worden.  

  • Jeugd en jongeren overlast

Binnen Schagen is in 2022 voor één overlast gevende/criminele jeugdgroep een groepsaanpak opgesteld. De aanpak betreft een integrale aanpak, waarbij ketenpartners op het gebied van jeugd, zorg en veiligheid zich, onder regie van de gemeente, zich gezamenlijk inzetten om overlast en criminaliteit tegen te gaan.  De aanpak varieert van de inzet van toezicht en handhaving en de politie tot strafrechtelijke en bestuursrechtelijke aanpak. Verder zijn ouders en bewoners betrokken door een wijkteam consulenten en gebiedscoördinatoren.

In samenwerking met Link Jongerenwerk, de boa’s en de politie zijn de bekende hotspots van de jeugd in beeld gebracht. Deze locaties worden standaard meegenomen in de rondes en worden gesprekken gevoerd met de jeugd. Niet alleen om repressief op te treden maar juist ook preventief te horen wat er speelt.
Aan 4 jeugdigen is een gebiedsverbod opgelegd om overlast en criminaliteit tegen te gaan. Daarnaast is aan 4 jeugdigen een waarschuwingsbrief verstuurd. In de waarschuwingsbrief is opgenomen dat bij een volgende keer een gebiedsverbod wordt opgelegd. Ook is aan één jong volwassenen een last onder bestuursdwang opgelegd. Hierbij wordt voor elke overtreding (o.a. APV) die wordt begaan een dwangsom opgelegd.

Ook is in samenwerking met de scholen het Convenant Veilige scholen vernieuwd.

  • Samenwerking politie en boa’s

Om de samenwerking tussen de boa’s en politie te versterken is besloten om de boa’s te verhuizen naar het politiebureau. In 2022 zijn alle voorbereidingen voor de verhuizing getroffen.
Ook is een handhavingsarrangement opgesteld. Het handhavingsarrangement versterkt de samenwerking en rol- duiding tussen de politie en de gemeente. Begin 2023 wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de driehoek (politie, officier van justitie en burgemeester).

  • Toekomstvisie Reddingsbrigades en gemeente

De langere termijn visie reddingsbrigade is in 2022 niet opgesteld. Deze is verschoven naar kwartaal 3 van 2023. Dit heeft als reden dat er dit jaar veel capaciteit naar de vluchtelingencrisis is gegaan waardoor er zaken op nieuw geprioriteerd zijn.  In 2022 is daarom ingezet op het continueren van de strandveiligheid op basis van de huidige visie en afspraken die gemaakt zijn met de Reddingsbrigades. Besloten is de subsidies 2022 niet te verhogen en minimale uitgaven te doen op materiaal investering tot de nieuwe visie gerealiseerd is.   

  • Evenementen

Als gemeente was het mooi om te zien dat er weer volop aandacht was voor het organiseren van evenementen. Dit was ook te zien in de toename van de aantal aangevraagde evenementen in 2022. Hiermee hebben de aangevraagde evenementen weer het niveau van voor de coronacrisis bereikt.
Op de 4 grote evenementen in 2022 (Paasvee, Popweekend, Zandstock en Badpop) is integraal samengewerkt aan planvorming en bewaken van de openbare orde en veiligheid. De planvorming heeft geleid tot soepele en veilige evenementen waarbij zich geen excessen hebben voorgedaan.
Vanuit de planvorming is de samenwerking tussen de interne en externe partijen vlot verlopen en kijken we terug op een goede en succesvolle samenwerking.  

  • Horeca  

Door de personele wisseling en uitval van medewerkers zijn de horecavergunningen in het 2e kwartaal gestagneerd. In de 2e helft van 2022 is met behulp van het aantrekken van een tijdelijke vergunningverlener de capaciteit aangevuld en de effecten uit het 1e halfjaar ingelopen.  Inmiddels is de capaciteit bijna op sterkte, wel is de invulling van vraag en capaciteit een punt dat continue onder de aandacht blijft.
Het uitgaan in Schagen is na Corona ook weer goed op gang gekomen. Om het veilige uitgaan in de gemeente Schagen te kunnen blijven garanderen zijn in 2022 in samenwerking met de horecaondernemers, politie en justitie de eerste stappen gezet om het horecaconvenant te vernieuwen. In het horecaconvenant zijn afspraken vastgelegd over beveiliging, alcohol, sluitingstijden en de inspanningsverplichtingen van gemeente en politie. Het convenant wordt begin 2023 vastgesteld.

Indicator:
De inwoners waarderen de sociale en fysieke veiligheid met een rapportcijfer van gemiddeld 7,1 (Waarstaatjegemeente.nl).

De inwoners waarderen de sociale veiligheid met een rapportcijfer van gemiddeld 6,8 (waarstaatjegemeente.nl, burgerpeiling 2018).

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 16:24:38 met de export van 05/15/2023 16:14:18