Algemeen

Inleiding

Inleiding

Inleiding

2022 kent twee kanten. Aan de ene kant hebben we afscheid genomen van corona. De West-Friese folklore was gelukkig weer terug van weggeweest. Evenementen vonden eindelijk weer volledig doorgang en ondernemers konden weer zonder beperkingen ondernemen. Maar aan de andere kant werd er landelijk gesproken over diverse crisissen. Een wooncrisis, een stikstofcrisis, een vluchtelingencrisis, een klimaatcrisis en een arbeidsmarktcrisis. Ook in Schagen hebben we daar in meer of mindere mate mee te maken.

Stijgende prijzen
Direct voelbaar voor ons allemaal zijn de gevolgen van de steeds maar verder stijgende prijzen door inflatie en de oorlog in Oekraïne. We merken dat een steeds groter wordende groep niet of nauwelijks rond kan komen. Dat baart ons zorgen. Als gemeente proberen we dit zo goed als mogelijk te monitoren en onze inwoners, waar mogelijk, te ondersteunen. Dit deden we door advies en financiële steun zoals bijvoorbeeld de energietoeslag. 2022 was een jaar waarin nogmaals een groot beroep op inwoners is gedaan. Op hun weerbaarheid, maar ook op het omkijken naar elkaar. Het onderhouden van relaties in de woonkernen, het zorgdragen voor buren en het behoud van onze verenigingen. Het omkijken naar elkaar is een groot goed. De waardering van het gemeentebestuur en de organisatie voor onze inwoners is groot. Samen maken we Schagen.

Verbeteren van financiële basis
Het jaar 2022 wordt afgesloten met een positief saldo van € 3,9 miljoen. Dit betekent onder meer dat het weerstandsvermogen van onze gemeente sneller toeneemt dan voorzien en draagt bij aan het verbeteren van onze gemeentelijke financiële basis.

Met een inflatiecijfer van tussen de 14% en 17% eind 2022 en de eerder genoemde crisissen bevat de toekomst genoeg onzekerheden. Deze onzekerheid maakt dat wij als gemeentebestuur een scherpe begrotingsdiscipline nastreven. In 2022 hebben we besloten de lokale lasten voor 2023 te verhogen met 9%. Deze noodzakelijke verhoging komt door de  verwachting is dat wij meer geld kwijt zijn aan bouwprojecten, aan zorg in het sociaal domein en onderhoud aan onze wegen, fietspaden en riolering.

Het nieuwe coalitieakkoord
In maart 2022 was er het vierjaarlijks terugkerende ‘feest’ van de lokale democratie. Onze inwoners hebben hun 29 nieuwe lokale volksvertegenwoordigers gekozen. In totaal hebben 20.101 inwoners hun stem uitgebracht. Met een opkomstpercentage van 52,8% is dat een lichte daling ten opzichte van 2018. Toen stemden 55,3% van onze inwoners. Na de verkiezingen starten de coalitieonderhandelingen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een coalitieakkoord tussen CDA, JessLokaal, de Senioren Partij en de PvdA. Het coalitieakkoord ‘Doorbouwen op een gezond fundament’ werd op 14 juni 2022 aan de gemeenteraad gepresenteerd. Tijdens deze raadsvergadering is ook het nieuwe gemeentebestuur geïnstalleerd. In het coalitieakkoord staan de ambities die wij in de periode tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen (2026) willen gaan uitvoeren.

Woningen bouwen
Wij zien onder meer een grote opgave om te zorgen dat er in onze gemeente voldoende woningen komen voor alle inwoners en dat zij kunnen wonen in de kern die zij willen. In 2022 zijn er 269 woningen gerealiseerd en is gestart met de bouw van 179 woningen. Door een tekort aan mensen, stijgende bouwkosten, stijgende rentes, de stikstofproblematiek en problemen in de netwerkcapaciteit bij Liander is er niet zoveel gebouwd als gewenst. In 2022 is hard gewerkt aan het monitoren van het woningbouwprogramma; wanneer willen we wat gerealiseerd hebben? Deze rapportage wordt nog gedeeld met daarin meer gedetailleerde informatie.

Oekraïense vluchtelingen
In 2022 nam de politieke instabiliteit in de wereld verder toe. Met de inval van Rusland in Oekraïne als dieptepunt. Miljoenen Oekraïners zijn in 2022 op de vlucht geslagen voor het geweld. Tienduizenden van hen zochten steun in Nederland. Wij zijn als gemeentebestuur en organisatie heel trots op hoe onze inwoners zich direct hebben ingezet voor deze mensen. Met onder andere het geven en inzamelen van goederen, levensmiddelen en andere materialen. Daarnaast hebben ook verschillende inwoners Oekraïense vluchtelingen in huis genomen. Heel bijzonder om te zien hoe snel inwoners dit wisten te organiseren. De waardering hiervoor is groot. Op dit moment staan er nog 261 Oekraïners in de gemeente ingeschreven. Samen hebben we gezorgd voor leefgeld, werk, onderwijs, zorg en kinderopvang.

Opvanglocaties asielzoekers
Naast de toestroom van Oekraïense vluchtelingen nam door de genoemde politieke instabiliteit ook het aantal asielzoekers toe die in Nederland een asielaanvraag hebben ingediend. De reguliere opvanglocaties waren niet toereikend om de toestroom op te vangen. Om deze opvanglocaties te ontlasten bouwde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Petten een crisisnoodopvang. Wij zagen het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om extra opvangplaatsen te realiseren voor asielzoekers. Deze mensen kunnen we niet buiten in de kou laten slapen. Hoe de inwoners van Petten zich inzetten voor de mensen in deze opvang is bewonderingswaardig. Met inzamelingsacties wordt gezorgd voor kleding, inwoners van Petten geven sportlessen en gezamenlijk met onderwijsinstellingen van buiten Petten is binnen een zeer korte tijd volwaardig onderwijs opgezet voor de jeugd.

Een vol energienet
De toekomst is duurzaam. Ook voor de gemeente Schagen. Het afgelopen jaar  zijn verschillende stappen gezet die de opwekking van duurzame energie moeten stimuleren. In november 2022 is de eerste microturbine in gebruik genomen en het nieuwe beleid rond zonneparken is in een vergevorderd stadium.  De situatie op het elektriciteitsnet baart ons echter zorgen Het energienet is overvol. Samen met andere gemeenten in Noord-Holland-Noord hebben we in 2022 een plan gemaakt om de problemen op het energienet zo snel als mogelijk op te lossen. Een belangrijke stap die wij als gemeente, in samenwerking met Liander, hebben gezet is het akkoord voor de bouw van een transformatorstation bij Sint Maarten.

Pallas en Energy & Health Campus
In 2022 zijn er opnieuw grote stappen gezet voor de Energy & Health Campus (EHC). Zo heeft het kabinet in de Miljoenennota honderden miljoenen gereserveerd voor de bouw van de nieuwe Pallas-onderzoeksreactor. De omgevingsvergunning voor het realiseren van de reactor en een aantal bijbehorende bouwwerken is afgegeven. Hiertegen is wel beroep ingesteld. Pallas is gestart met de aanleg van de bouwplaats. De EHC is vanuit innovatief economisch en medisch perspectief een belangrijke locatie en een zeer inspirerende werkplek. In december 2022 is de gemeenteraad akkoord gegaan met onder meer de bouw van een Experience Centre (EC) aan de Strandweg in Petten. In dit EC kan iedereen kennismaken met belangrijke thema’s waar de bedrijven op de campus zich mee bezighouden; nucleaire geneeskunde, duurzame energie en kustveiligheid.

De interne organisatie
Het afgelopen jaar stond ook in het teken van het op orde krijgen van de gemeentelijke organisatie. Een herstelproces dat meerdere jaren gaat duren. Onderdeel van dit herstel is onder meer het versterken van het strategisch vermogen van de organisatie en een verandering van de organisatiestructuur. Het vraagt veel van de medewerkers , maar al in 2022 merken we dat er positieve resultaten worden behaald.

In deze jaarrekening leest u welke resultaten we vorig jaar hebben gehaald.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 16:24:38 met de export van 05/15/2023 16:14:18