Domein samenleving en gezondheid

Doelen en resultaten

Resultaat SG3.1 De inwoners zijn in staat om zelf te voorzien in hun eigen ondersteuning en zorg

Maatschappelijk effect

Wij dragen eraan bij dat de inwoners in staat zijn deel te nemen aan het maatschappelijk leven (door hun vrijwillige inzet en mantelzorg) en voor elkaar te zorgen (sociaal vangnet).

We hebben dit gedaan door:

  • Mantelzorg

Sinds vrijdag 18 november 2022 is de eerste website voor respijtzorg, waar vraag naar en aanbod samenkomen, een feit. De website, mantelzorgvrij.nl, biedt mantelzorgers in Schagen de mogelijkheid om simpel en snel 1 of meer dagen vrij van zorg te kunnen plannen. Het Mantelzorgcentrum heeft een speciaal pakket voor jonge mantelzorgers ontwikkeld. Dit bestaat uit activiteiten voor jonge mantelzorgers en informatiemateriaal. Er is ook een digitaal platform waar jonge mantelzorgers bij kunnen aansluiten om zoveel mogelijk met elkaar in contact te komen.

De mantelzorgers werden op de dag van de mantelzorgers getrakteerd op een high tea en een optreden van de Polkadots voor de belangrijke taak die zij hebben om de zorg te ondersteunen. Hiervoor hadden 31 mantelzorgers zich aangemeld.
Dit jaar zijn er 941 mantelzorgcomplimenten verstrekt en 31 bioscoopbonnen voor jonge mantelzorgers.

  • Activiteiten - Buurtkamers

Op de 5 woonzorglocaties is Doet en ontmoet gerealiseerd. Wonenpluswelzijn (WPW) ondersteunt bewoners en vrijwilligers op deze locaties. Het doel is deze “buurtkamers” open te stellen voor iedereen uit het dorp, die behoefte heeft aan contact, activiteiten en uitbreiding van het persoonlijk netwerk.
WPW ondersteunt zijn vrijwilligers op diverse terreinen. Zij schenken veel aandacht aan deskundigheidsbevordering die worden afgestemd op de specifieke diensten van WPW en de vraagbehoefte van de vrijwilligers.

  • Sociale kaart

Voor de sociale kaart, een van de actiepunten vanuit de Lokale Inclusie Agenda (LIA), is een start gemaakt met de projectopdracht. Deze wordt in het eerste kwartaal van 2023 verder uitgewerkt en vastgesteld.

  • Doelgroepenvervoer

De advisering rondom het doelgroepenvervoer is afgerond en is eind 2022 gepresenteerd aan de (nieuwe) portefeuillehouders in de regio. Er liggen voor zowel Schagen lokaal, als KOP4 regionaal taken om het doelgroepenvervoer te verbeteren en op sommige punten op elkaar aan te laten sluiten.

  • Adviesraad Sociaal Domein (ASD)

De Wmo en Jeugdadviesraad Schagen en de Cliëntenraad Participatie hebben dit jaar toegewerkt naar een fusie. In november zijn zij officieel van start gegaan als de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein Schagen. De werving van nieuwe leden loopt volop en in het nieuwe jaar kunnen de werkgroepen starten.

  • Cliëntervaringsonderzoek

Jaarlijks voeren wij een klanttevredenheidsmeting uit met betrekking tot het sociaal domein. Om het onderzoek op een logischere plek in de P&C cyclus te laten landen, is besloten het onderzoek in 2022 te verschuiven naar het begin van 2023. Dit onderzoek zal gaan over de ervaringen van 2022.

Indicator:

  1. Het percentage volwassen mantelzorgers (19+) is gelijk in 2020 aan 2016: 17% (waarstaatjegemeente.nl).

In 2020 geeft 14% van de volwassenen (+19) aan dat zij mantelzorg verlenen.

  1. De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfer van minimaal 6,6 (waarstaatjegemeente.nl).

De inwoners waarderen de inspanning van de gemeente om inwoners volledig te laten deelnemen aan de maatschappij met een rapportcijfer van minimaal 6,7 (op een schaal van 1-10) (waarstaatjegemeente.nl, burgerpeiling 2018).

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 16:24:38 met de export van 05/15/2023 16:14:18