Domein leefomgeving en duurzaamheid

Doelen en resultaten

Resultaat LD3.2 Warmtetransitie naar duurzame warmtebronnen

Maatschappelijk effect

Doordat we als gemeente planmatig aan de slag gaan met verduurzamen en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving nemen wij onze verantwoordelijkheid.

We hebben dit gedaan door:

Wij werken vanuit ons integrale Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 aan de doelen en speerpunten voor de programmalijn Elektriciteit. We werken vanuit het principe: Maatregelen die we met beperkte middelen en inspanning kunnen doorvoeren, pakken we direct op.

Bij de verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden hebben we ingezet in op de zogenaamde ’no regret’ maatregelen, die zijn gericht op isolatie van woningen en het duurzaam opwekken van warmte. Hiervoor hebben we het Regionaal Energiebesparingsprogramma woningen (REP) en de duurzaamheidslening. De duurzaamheidslening is aangepast, zodat ook inwoners ouder dan 75 jaar hiervan gebruik kunnen maken.

Duurzaamheidsleningen
In 2022 zijn er 101 Duurzaamheidsleningen verstrekt. Dit is een grote toename ten opzichte van voorgaande jaren. Dat komt mede door de vele activiteiten die zijn georganiseerd om bewoners te helpen met het isoleren van hun woning en te verduurzamen. Sinds januari 2019 zijn er in totaal 292 Duurzaamheidsleningen verstrekt. Het richtgevend plafond van het revolverend fonds is hiermee bereikt. Dat komt voornamelijk omdat het aanvraagbedrag per aanvraag in de loop der jaren aanzienlijk is gestegen van € 5.000 in 2019 naar € 12.000 in 2022. Onderzocht wordt of er binnen het budget van SVn geschoven kan worden tussen het richtgevend plafond van de Duurzaamheidsleningen ten opzichte van het richtgevend plafond van de Startersleningen. Het voorstel wordt begin 2023 aan het college voorgelegd waarna de Raad zal worden geïnformeerd.

Voor de uitwerking van de Transitievisie Warmte is voor de gemeente brede besparingsaanpak (spoor A) en de intensieve isolatieaanpak in kansrijke buurten (spoor B) een Warmte UitvoeringsPlan opgesteld. Hierin zijn activiteiten beschreven die tot en met 2026 worden uitgevoerd om inwoners te helpen om hun woning tot minimaal energielabel B te isoleren.
We hebben inwoners via Duurzaam Bouwloket geholpen om aan de slag te gaan met energiebesparing in hun woning. Zo hebben we alle negen kansrijke wijken bezocht met de mobiele energiebesparingsbus. Er is een wijkaanpak in Petten uitgevoerd en er is een gemeente brede inkoopactie voor isolatie georganiseerd. Binnen onze samenwerking met de energiecoöperatie NHEC zijn er 15 energiecoaches opgeleid die 300 energiebesparingsscans bij particuliere woningeigenaren hebben uitgevoerd.

Alle activiteiten die in 2022 zijn uitgevoerd zijn vermeld op ons participatieplatform https://samen.schagen.nl/nl-NL/folders/energiebesparen.

Indicator:

Er zijn geen indicatoren vastgesteld.
Op 25 oktober 2022 heeft het college naar aanleiding van een aangenomen motie van de gemeenteraad de uitvoeringsagenda en voortgangsrapportage van het programma Duurzaamheid vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. Deze rapportage wordt 2 keer per jaar – in juni en november – aan de gemeenteraad aangeboden.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 16:24:38 met de export van 05/15/2023 16:14:18