Resultaat LD3.1 Energietransitie naar duurzame energie
Maatschappelijk effect
Doordat we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen in de opgave om te verduurzamen en onze CO2-uitstoot terug te dringen, geven wij het goede voorbeeld.
We hebben dit gedaan door:
Wij werken vanuit ons integrale Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 aan de doelen en speerpunten voor de programmalijn Elektriciteit. We werken vanuit het principe: Maatregelen die we met beperkte middelen en inspanning kunnen doorvoeren, pakken we direct op.
- Verduurzaming
Bij de verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden hebben we daarom vooral ingezet op de zogenaamde ’no regret’ maatregelen, die zijn gericht op besparing en het duurzaam opwekken van elektriciteit. Hiervoor hebben we het Regionaal Energiebesparingsprogramma woningen (REP), Uitvoeringsregeling Stimulerend Energietoezicht Noord-Hollandse Bedrijven (SEB), en de duurzaamheidslening.
- RES
De eerste Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord (RES NHN 1.0) is vastgesteld.
De zoekgebieden die zijn opgenomen in de RES 1.0 hebben we nader uitgewerkt en specifieker gemaakt. Hiermee hebben we de basis gelegd om de opwek van duurzame energie met zonnepanelen samen met omwonenden, bedrijven en andere betrokkenen nog verder concretiseren in 2023.
- Beleid Zonneparken
Het college heeft in 2022 op basis van de evaluatie beleid zonneparken besloten dit beleid te actualiseren. De belangrijkste aanpassingen in het nieuwe beleid zijn het verankeren van de zoekgebieden voor grondgebonden zon en het verankeren van 50% lokaal eigendom. De planning is dat het geactualiseerde beleid in de eerste helft van 2023 aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden.
- Beleid Microturbines
Op 21 juni 2022 heeft de gemeenteraad het beleid microturbines op agrarisch of stedelijk bouwvlak in Schagen vastgesteld. In november 2022 is de eerste microturbine feestelijk in gebruik gesteld. Eind 2022 waren er 10 vergunningaanvragen in behandeling. In december 2022 is naar aanleiding van de deels overgenomen motie een handreiking opgesteld en gepubliceerd voor kleine windmolens in binnenstedelijk gebied.
- Taskforce energie infrastructuur
Omdat beperkingen van de capaciteit van het elektriciteitsnet tot steeds meer problemen leidt, heeft de provincie een Taskforce energie infrastructuur ingesteld. Deze taskforce heeft in het plan van aanpak "Versnellen realisatie energie-infrastructuur Noord-Holland", de rollen en processen van overheden beschreven om ruimtelijke procedures voor het realiseren van infrastructurele projecten te versnellen. Het college heeft dit plan van aanpak op 30 augustus 2022 vastgesteld en de gemeenteraad hierover geïnformeerd.
De taskforce heeft op 7 november 2022 een concept Energievisie gepresenteerd. Het college heeft op 22 november een zienswijze op deze Energievisie ingediend bij de provincie. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd.
Indicator:
Op 25 oktober 2022 heeft het college naar aanleiding van een aangenomen motie in van de gemeenteraad de uitvoeringsagenda en voortgangsrapportage van het programma Duurzaamheid vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. Deze rapportage wordt 2 keer per jaar – in juni en november – aan de gemeenteraad aangeboden.
De monitor RES NHN geeft inzicht in de voortgang van de specifiek doelstellingen in het RES programma.