Domein leefomgeving en duurzaamheid

Doelen en resultaten

Resultaat LD2.4 Verbeteren natuur en milieu

Maatschappelijk effect

Een omgeving waar aandacht is voor natuur en milieu zorgt ervoor dat inwoners en ondernemers zich prettig voelen in hun directe leefomgeving. Daarmee kunnen inwoners en ondernemers trots zijn op hun stad, dorp en gemeente.

We hebben dit gedaan door:

  • Verbeteren verbinding met het landschap
    In het winterseizoen 2021/2022 zijn we aan de gang gegaan met een groot project om de verbinding van Schagen met het landschap te versterken. Dit hebben we gedaan door 36.000 jonge bomen en struiken te planten langs wegen, als kleine bossen en op erven. Dit project is in volle gang en loopt door tot en met het winterseizoen van 2024.
  • Herplant bomen

Afgelopen jaar hebben wij ongeveer 300 bestaande (grotere) bomen terug geplant op locaties van bomen die door ziekte of ouderdom verwijderd moesten worden. Ook is er weer een groot aantal groenvakken gerenoveerd die niet meer aan de norm voldeed.  

  • Stimuleren van bijen en planten van bollen
    We hebben veel initiatieven op het gebied van ‘’bollen en bijen’’ gerealiseerd. Hierbij kun je denken aan het inzaaien van bloemrijke bermen, het gezamenlijk maken van bijenhotels, omvorming van groenvakken naar vakken met meer bloemen, het planten van heel veel biologische bollen. Afgelopen najaar hebben we bollen geplant bij de bebouwde kom borden van elke plaats en op schoolpleinen.
  • Het groen blauwe netwerk

Het groen blauwe netwerk van slootjes en groen hebben we in kaart gebracht. Dit doen we middels een nieuwe methode die ontwikkeld is door onze ecoloog. Het netwerk is gewaardeerd en de kaart en methode door het college vastgesteld als input voor het omgevingsplan.

  • Campagne met Meerbomen.nu voor meer bomen en struiken op private grond

Samen met meerbomen.nu halen we jonge bomen en struikjes weg op plaatsen waar die geen toekomst hebben. Op uitdeeldagen worden deze aan onze inwoners uitgedeeld en krijgen zij ook advies over landschappelijke beplanting.

  • Beleid Ecologie

Het beleidsplan Ecologie en Biodiversiteit hebben we tot en met de conceptfase afgerond. Het beleidsplan hebben we vooral door middel van interne input opgesteld. Het kan nog niet vastgesteld worden. Nu gaan we vooral nog input ophalen bij de diverse externe stakeholders. Vervolgens moeten we de financiën berekenen en het bijbehorend kaartmateriaal (af)maken. Doordat het langer duurde voordat het collegevoorstel Groen Blauwnetwerk werd behandeld, is het maken van de kaarten vertraagd.  

  • Beleid Groen

Het nieuwe beleid Spelen is in de tijd naar voren getrokken, met als consequentie dat we nog niet een start hebben kunnen maken met het totaal beleid Groen. Desalniettemin ontwikkelden we op onderdelen wel beleid. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met invasieve exoten.

  • Gemeentelijk rioleringsplan 2023-2027

Het nieuwe GRP, vooruitlopend op de Omgevingswet het 'Programma Stedelijk Water en Riolering' [PSWR] geheten, hebben we dit jaar niet kunnen afronden. Het aflopen van het huidige GRP en het vaststellen van het PSWR voor een nieuwe planperiode sluiten niet op elkaar aan. Daarom is het nodig de geldigheidsduur van het GRP 2018-2022 met 3 maanden te verlengen, tot 1 april 2023. De Raad hebben we tijdens een informatieavond op 12 december 2022 geïnformeerd over het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan en het traject tot vaststelling hiervan. In januari 2023 hebben we een tweede avond voor de financieel inhoudelijke behandeling ingepland. We beogen het PSWR vervolgens nog in het eerste kwartaal van dat jaar ter besluitvorming voor te leggen aan de Raad.

  • Beleidsplan water en klimaat
    In het hierboven genoemde programma stedelijk water en riolering is een belangrijke eerste aanzet gedaan voor het beleidsplan water en klimaat. Het PSWR moeten we eerst afronden voordat we met het beleidsplan water en klimaat kunnen starten.

Indicator:
Geen indicator beschikbaar.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 16:24:38 met de export van 05/15/2023 16:14:18